Wieczór filmowy na dziedzińcu – filmy z Małgorzatą Zajączkowską

Liczba osób, które wezmą udział w tym wydarzeniu: 0
Zaloguj się, aby dołączyć do wydarzenia

19 września 2018 o godz. 18.00 Zagłębiowska Mediateka zainauguruje plenerowe projekcje filmowe. Na Dziedzińcu Mediateki przy ul. Kościelnej 11 wyświetlone zostaną dwa filmy z gościem specjalnym tegorocznej edycji Sosnowieckich Dni Literatury – Małgorzatą Zajączkowską. Pierwszym będzie „Pogoda na jutro”, drugim „Noc Walpurgi”. W razie niepogody pokaz zostanie przeniesiony do Auli. Wstęp wolny – ilość miejsc ograniczona.
„Pogoda na jutro” (2003) – znakomita komedia w reżyserii Jerzego Stuhra, któremu na ekranie – poza Zajączkowską grającą żonę głównego bohatera – partnerują także Maciej Stuhr i Krzysztof Globisz.
„Noc Walpurgi” (2015) – nagradzany na wielu zagranicznych festiwalach pełnometrażowy debiut reżyserski Marcina Bortkiewicza. Zajączkowska gra tam Norę Sedler – wielką diwę operową, z którą wywiad chce przeprowadzić młody dziennikarz - w tej roli Phillipe Tłokiński. Między dwojgiem obcych ludzi rodzi się pełna niedomówień gra. Zrealizowany na czarno-białej taśmie film jest mistrzowskim popisem gry Zajączkowskiej i jednym z najlepszych polskich obrazów ostatnich lat.
Małgorzata Zajączkowska - aktorka filmowa i teatralna. Zadebiutowała w Teatrze Narodowym w Warszawie, z którym związana była w latach 1979–1981. W 1981 roku wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie pod nazwiskiem Margaret Sophie Stein, kontynuowała karierę aktorską, m.in. grając w filmie samego Woody’ego Allena Strzały na Broadwayu. Odmówiła Kevinowi Costnerowi, który proponował jej rolę w swoim filmie Wodny świat. Widzowie amerykańscy mogli ją oglądać w popularnym serialu telewizyjnym All My Children. Ostatnią rolę za granicą zagrała u boku Sary Michelle Gellar w komedii Nieodparty urok. W 1999 roku powróciła na stałe do Polski, grała tu bowiem w kultowym serialu Złotopolscy. Laureatka wielu nagród, m.in. „Politki”. Od czasu do czasu zajmuje się dubbingiem. Pisze sztuki teatralne, tłumaczy książki, adaptuje je na scenę oraz udziela lekcji aktorstwa.

Wybrana filmografia:
Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny (1982)
Wrogowie (1989)
Strzały na Broadwayu (1994)
All my children (1993–1995)
Złotopolscy (1997–2010)
Na dobre i na złe (1999 – )
Pogoda na jutro (2003)
Janosik. Prawdziwa historia (2009)
Jesteś Bogiem (2012)
Karuzela (2014)
Noc Walpurgi (2015)
Zaćma (2016)
Druga szansa (2016–2018)